Sıcak samimi bir ortamda gerçekleşen söyleşide İslamoğlu özetle: insanın Allah için vazgeçilmez olmadığını ancak Allah’ın insan için vazgeçilmez olduğunu, rabbimizin her an iş başında her an yaratmada ve her an kullarını gözetlemede olduğunu vurguladı. Şöyle bir bakıldığında kargaşanın, savaşların, çatışmaların yaşandığı,kanın döküldüğü coğrafyaların hep Müslümanların yaşadığı yerler olduğunu,oysa bunun Müslümanların kaderi olmadığını, bu durumu değiştirmek için insanların Müslüman olmadan önce iyi birer insan olmaları gerektiğini sorumluluk bilinciyle hareket ederek mezhepsel,meşrepsel ayrımları bir kenara bırakıp vahyin etrafında kenetlenmelerinin elzem olduğunu ifade etti. Yepyeni bir zamana vardığımız, teknolojinin büyük bir hızla geliştiği bu süreçte çocuklarımızın torunlarımızın bambaşka bir dünyada yaşayacaklarını, dinin kendisinde asla bir değişiklik olamayacağını ancak din dilinin değişmesi gerektiğini aksi halde eski din dilinin birçok soruya tatmin edici cevap veremeyeceğini bunun için yeniden mushaftan Kuran’a, lafızdan manaya dönmenin şart olduğunu Kuran’ı tilavet etmek ile kıraat etmenin farklı kavramlar olduğunu söyledi.

Müslümanların Kuran’ı metruk değil ve fakat mehcur bıraktığını yani elinde bulundurdukları halde ondan istifade etmediklerini, cebimizdeki telefonlarda artık istenilirse yüzlerce kuran tilaveti yüklenebileceği hepsinin hafız olabileceğini ancak muhafız olamayacağını,hastanın doktorun yazdığı reçeteyi günde birkaç kez okuyarak iyileşemeyeceğini ancak ve ancak reçetede yazan ilaçları kullanarak şifa bulacağını, Müslümanların da yalnızca kuranı telaffuz ederek kurtulacaklarını düşünüyorlarsa yanılıyor olduklarını ifade eti.

İslam’ın insanlığın son adası,bizim her şeyimiz olduğunu,bize verilen akıl,irade ve vicdan emanetlerini layığı veçhile kullanmaya gayret ederek ‘ey iman edenler!iman ediniz.’ayeti gereğince imanlarımızı resulullahın da buyurduğu üzere yeniden tazelememiz gerektiğine dikkat çekti.

Söyleşi dinleyicilerden gelen sorulara kıymetli hocamızın verdiği cevaplarla nihayet buldu. Kuran’a adadığı ömrüyle,vahyin insanlara aktarılmasını kendisine en büyük dert edinen, Kuran’ın talebesi olarak kendisini tanımlayan pek muhterem Mustafa İslamoğlu hocamıza doyumsuz sohbetlerinden ötürü sonsuz şükranlarımızı sunuyoruz.