ÖĞRENCİLERİN DİNLENME, BESLENME VE UYKU DÜZENİ

Öğrencilerde verimli ders çalışmanın gün boyunca sağlıklı dağılımının yapılması ve daha verimli bir sonuç alınması için güne uykunun alınmış olarak başlanmasında ciddi yarar vardır. Vücudun dinamik bir süreçle güne başlamasında, uykunun yeterli miktarda alınması önemli rol oynar.

İnsan amaçlarına ulaşabilmek, başarılı olmak, mutlu olmak vb. tüm bu isteklerini gerçekleştirebilmek için her şeyden önce sağlıklı olmak durumundadır. Uyku ve beslenme alışkanlıkları düzenli olmayanların sağlıklı olamayacağı, sağlıklı olamayanların da hiçbir şey yapamayacağı ortadadır.

Okul 06.50 de başladığı için özellikle uzaktan gelen öğrencilerimizin sabah erken kalkmaları gerekiyor. Öğleden sonra eve döndüklerinde de belki pek çoğu uyku ihtiyacı duyuyor. Bu saatlerde yapılan ve 2-3 saati geçen uykular gece uykusunun da düzenini bozuyor ve pekçok öğrencimiz sabah ilk derslerde uykulu oluyor ve bunun sonucunda da derse dikkat azalıyor.

Pek çok öğrencimiz sabah kahvaltı etmeden okula geliyor.

1.Sabah okula yetişme telaşı,

2.Erken kalkma nedeniyle görülen iştahsızlık,

3. Aç hissetmeme,

4. Biraz daha fazla uyuyabilme,

5.Kilo vermeye çalışma veya

6.tüketime hazır bir öğünün olmayışı gibi nedenler öğrencilerin kahvaltı öğününü atlayarak güne kahvaltısız başlamalarındaki belli başlı nedenleridir. Ancak kahvaltı günün en uzun açlığı olan gece açlığını takip etmesi nedeniyle biten enerjinin tekrar alınabilmesini sağladığı için günün en önemli öğündür. Gece boyunca devam eden açlığın ardından kahvaltı öğününü atlamak, kan şekerinin düşmesine ve buna bağlı olarak yüksek şeker ve yağ içerikli besinleri yeme arzusunun doğmasına, öğrenme ve konsantrasyon kabiliyetinin azalmasına neden olur.

Öğleden sonra çok uyumak veya çok çalışmalıyım düşüncesiyle vücudun ihtiyacı olan uykuyu gereğinden fazla azaltmak, uyku düzenini ve vücudun genel alışkanlıklarını değiştirmek; düzenli beslenme yerine öğünleri öylesine geçiştirmek; gerekli gıdaları almadan ayaküstü atıştırmak insanın sağlığını ve çalışma düzenini bozar ve bir müddet sonra da tamamen engeller.