Haber:Sefa ONBAŞI

Okulumuzda daha önce arkadaşlarımız bireysel olarak veya küçük gruplar halinde Arabistan içinde veya civar ülkelere geziler yapmışlardı.Taif civarındaki Al Wahba kraterine yaptığımız ve nispeten önceki gezilere oranla kalabalık bir arkadaş grubuyla yaptığımız gezi, arkadaşlarda ailelerin de katıldığı bir gezi yapma isteği doğurdu.Al wahba kraterinde gece çadırlarda konaklamış,mangal yapmış ve büyük keyif almıştık.Ama çoluk-çocuk ve daha büyük bir gezi nasıl olurdu?

Önce bir güzergah belirlemeli,kimlerin katılacağını tesbit etmeli ve uygun bir zaman dilimi bulmalıydık.23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı tatilinin haftasonu ile birleşmesi gezi için en uygun zamandı.Ardından güzergah neresi olacak buna karar vermeliydik;Al Ula şehri bunun için biçilmiş kaftandı.Burası Medain Salih de denilen Salih peygamberin kavminin yaşadığı,Osmanlı döneminden kalma bir istasyonun da bulunduğu dünya kültür mirası listesinde yeralan tarihi bir bölgeydi.Son olarak kimler katılacaktı;bunun da tesbitini yaptıktan sonra hazırlıklara başladık.

Geziye herkesin  kendi araçlarıyla  katılması kararını almıştık..Yaklaşık 17 araç ve 7'den 70'e 70 civarında kişiyle yola çıktık.7'den 70'e bir kalıp olsa da katılımcıların içinde 2-3 yaşında bebekler ve buraya onları Türkiyeden ziyarete gelen dedeleri ve nineleri de vardı.Bu yolculuğu zorlaştıran ama aynı zamanda keyifli hale getiren de bir durumdu.

Saat 16.30 gibi yola çıkıp akşam 20.30 gibi Cidde'nin 330 km kuzeyindeki Yanbu'daki otelimize vardık;otelimize yerleştikten sonra bir grup arkadaşımız hemen mangal hazırlığına başladılar.Gecenin ilerleyen saatlerini kebapları afiyetle yedikten sonra herkes odasına çekildi.Çünki ertesi gün bizleri zorlu birgün bekliyordu.

Sabah erkenden kalkıp deniz kenarında hep beraber kahvaltımızı yapıp yola koyulduk.Yaklaşık 400 km'lik yolculuktan saat 15.30 gibi  Al Ula şehrine vardık.Al Ula bölgesi civardaki zorlu çöl şartlarına nazaran zengin yeraltı suyu kaynakları ve verimli arazileriyle tarih boyunca önemli bir yerleşim yeri olmuş.Tarihi m.ö. 6. yüzyıla kadar gidiyor ve hem kuranda hem de tevratta adı Salih peygamberle anılan  bir bölge.Civardaki mağaralarda bulunan yazılar m.ö. 2.yy tarihleniyor.

Ardından bölgede Nebatiler hakim olmuş.Nebatiler özellikle buhur(luban, frankencinse)ticaretini tamamen ellerinde tutan bir topluluk.Bizdeki çam sakızına benzeyen ve hoş kokulu bu madde,günümüzde marketlerde cüzi sayılabilecek bir fiyata satılırken 1.yüzyılda altınla tartılırmış.(resim üç ulbe)Bunda güzel kokunun tarih boyunca aranılan bir madde olmasının yanında  tapınaklarda ve sonrasında kiliselerde ayinlerde kullanılması da etkili olmuş.İncilde de buhura özel bir önem atfedilmiş.Güney yemenden yola çıkan kervanlar buhuru bütün ortadoğu ve akdeniz havzasına ulaştırmış.Nebatiler elde ettikleri bu zenginlikle çok büyük bir medeniyet ve kayalardan oydukları şehirler meydana getirmişler.Al Ula 500 km kuzeyindeki Petradan sonra(resim 4petra) Nebatilerin en önemli ikinci şehri olmuş.

Ardından bölgede Romalılar hakim olmuş.16.yüzyılda ise bölge Osmanlı hakimiyetine girmiş.Hacıların güvenliğini sağlamak için önce bir kalenin inşa edildiği bu bölgenin önemi 2.Abdulhamit döneminde inşaa edilen Hicaz Demiryoluyla daha da artmiş;en büyük istasyonlardan birisi buraya inşaa edilmiş.1.dünya savaşı döneminde bu binalar büyük zarar görmüş.

Gecenin ilerleyen saatlerinde son arkadaşlarımızın da otelimize ulaşmasıyla Medine'de huzur içinde uykuya daldık.

E

F