İNTERNET KULLANIMI

Bilgisayar ve internet kullanımının yaşamımızda sağladığı kolaylıklar saymakla bitmiyor.Bir yandan internet ve bilgisayar oyunları çocuk ve gençlerin bilgiye ulaşmalarını, araştırma yapmalarını, problem çözme, yaratıcılık gibi kişisel gelişimlerini destekleyen teknolojik bir mucize olarak değerlendirilirken , diğer yandan aşırı, kontrolsüz , amacı dışında ve bilinçsiz kullanım yönü ile yeni psikolojik, sağlık ve sosyal problemlerini de gündeme getiriyor.

Ebeveynler, bilgisayar/internet kullanımına çocukları için yeni eğitim fırsatları sunan heyecan verici bir dünya olduklarını düşündükleri için ilk başta sıcak bakmışlardı. Ancak çoğu ebeveyn, çocuklarının bilgisayarı ödevleri veya araştırma için kullanmadığını fark etti. Bunun yerine, çocuklar arkadaşlarıyla anlık ileti gönderip alarak, çevrimiçi oyunlar oynayarak veya sohbet odalarında yabancılarla konuşarak saatler geçirmeye başladı.  Özellikle okul çağındaki gençlerde oldukça sık görülen,  bilgisayar/internet kullanımının bilinçsiz yapılması gençlerin psikolojik ve bedensel gelişimlerini, sosyal ilişkilerini olumsuz yönde etkileyerek hem akademik hem de kişisel gelişimlerinde negatif sonuçlara neden olduğu görüldü.

Okul çağındaki çocuklara bakıldığında bilgisayar ve Internet'in uygunsuz kullanılışı; şiddet içeren oyunlar, uzun süreli kullanım, uygun olmayan sitelerin gezilmesi, uygunsuz ve gereksiz sohbetler ve bunların getirdiği yorgunluk, uykusuzluk, dikkat bozuklukları, çevreye ilgisizlik, gerçek hayattan kopma, ekonomik zorluklar olarak sıralanabilir.

Peki kendi evimizdeki internet ortamı şöyle bir değerlendirdiğimizde endişe duyuyor isek neler yapabiliriz?

Bir kere internet kullanımını yasaklamanın çözüm olmadığını en başta söylemeliyiz.. Özellikle ergenlik çağındaki öğrenciler için bu yasağa karşı çıkma, aileden gizli oyun oynamaya çalışma, aileye karşı tepki geliştirme gibi davranışlar ortaya çıkabilir.İnternet çoğu çocuğun sosyal hayatının önemli bir parçasıdır. Bunun yerine, çocuklarınızın çevrimiçi olarak ziyaret edebileceği sitelere ve neler yapabileceklerine yönelik internet kullanımıyla ilgili aile kuralları belirlemek faydalı olabilir. Bu kurallar şunları içerebilir; Her gün belirli bir süre çevrimiçi olma, ödevleri bitirinceye kadar Internet'te gezinememe veya anlık iletileri kullanamama, sohbet odalarına veya çevrimiçi yetişkin içerikli sitelere girememe.

Bilgisayarı açıkta tutmak da önemli. Bilgisayarı çocuğunuzun odasına değil, evin ortak kullanım alanlarından birine kurun. Alternatifler sunun. Çocuğunuz yalnızca çevrimiçi video oyunlarıyla ilgileniyorsa, en sevdiği oyunla ilişkili çevrimdışı bir etkinlik önerin. Arkadaşları ile internet dışı yollarla iletişim kurması özendirilmelidir.Gençlere daha fazla (kaliteli) zaman ayırın ve sorunları ile ilgilenin

Ve son olarak belki de en önemlisi kendi çevrimiçi alışkanlıklarınızı inceleyin. Kendi Internet kullanımınız diğer etkiliklerinizle dengeli mi? Unutmayın, çocuğunuzun örnek alacağı ilk kişi sizsiniz.