SAĞLIK

Öğretmenlerin sağlık sigortaları C düzeyinde yapılmakta, ancak aile fertlerinin sağlık giderleri öğretmenlerimizin kendileri tarafından karşılanmaktadır. Aile fertleri için yapılan harcamaların bedelleri Türkiye’den alınabilmektedir.

ULAŞIM

Türkiye ile ulaşım yalnızca havayolu ile yapılmaktadır. Önceki yıllarda öğretmenlerimizin bir kısmı karayolunu da kullanabilmekte idi. Ancak Suriye kapandıktan sonra bu mümkün olmamaktadır.

İLETİŞİM

Suudi Arabistan’da iletişim Türkiye’ye nisbeten biraz daha pahalıdır. Ancak telefon ile konuşmalarda   telefon  şirketleri zaman zaman indirimler yapabilmekteler. İnternet ücretleri de Türkiye’ye oranla biraz daha maliyetlidir.STC, ZAİN,MOBILY

RESMİ İŞLEMLER

Öğretmenlerimiz ilk geldiklerinde buradaki bir klinikten sağlık raporu alırlar ve bununla ikame başvurusunda bulunulur. Suudi Arabistan’da ikame olmadan herhangi bir resmi işlem yapmanız mümkün değildir. Bu yüzden ehliyet, aile vizesi, ziyaretçi vizesi, bankada hesap açma vb. işlemler ikame olmadan yapılamaz. İkame çıktıktan sonra eş ve çocuklar için aile vizesi çıkartılıp onlarında getirtilmesi mümkün olabilmektedir.

Öğretmenlerimiz, anne, baba, kayınvalide ve kayınpederlerini ziyaretçi vizesi ile Suudi Arabistan’a getirebilmektedirler.Genellikle 1 ay vize verilmekte ve 3 defa uzatma yapılabilmektedir. Toplam olarak anne ve babalar 4 ay kalabilmektedir.Eğer sadece anne veya kayınvalide gelecekse bu vize 2 ay olarak verilebilmekte ve yine 2’şer aydan olmak üzere 3 defa uzatma yapılabilmektedir.Bu defa da toplam olarak 8 ay kalınabilmektedir.

Hazırlayan:Orhan ZEREY (Tarih Öğretmeni)